8.6.12

Κανονισμός της Ε.Ε. για την απλοποίηση των διασυνοριακών κληρονομικών διαδοχών

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ, η πρόταση της Κομισιόν για την απλοποίηση των διαδικασιών επί διασυνοριακών κληρονομικών διαδοχών. 


Την έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε χθες, 7 Ιουνίου 2012, η πρόταση της Κομισιόν για την απλοποίηση των διαδικασιών επί διασυνοριακών κληρονομικών διαδοχών. Ο σχετικός Κανονισμός αναμένεται να δημοσιευθεί εντός των επόμενων εβδομάδων στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα κράτη-μέλη θα έχουν προθεσμία τριών ετών από την δημοσίευση για την εναρμόνιση των εθνικών τους νομοθεσιών με τις νέες ρυθμίσεις.
Η δικαιολογητική βάση πίσω από την υιοθέτηση απλούστερων κανόνων διεθνούς κληρονομικής διαδοχής για τους πολίτες της Ένωσης αφορά στην ανάγκη δημιουργίας ασφάλειας δικαίου και εξυπηρέτησης των εκατοντάδων χιλιάδων Ευρωπαίων οικογενειών που μετά το θάνατο του συγγενή τους ασχολούνται με τα ειδικά νομικά ζητήματα της διασυνοριακής κληρονομικής διαδοχής. Το φαινόμενο εξάλλου δεν είναι καθόλου ασύνηθες, αφού περίπου 12,3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαβιούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από την χώρα καταγωγής τους, ενώ καταγράφονται περίπου 450.000 διασυνοριακής κληρονομικής διαδοχής το χρόνο, με την συνολική αξία των κληρονομιαίων να υπερβαίνει τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι κανόνες που θα ενσωματωθούν στον Κανονισμό αφορούν στην πρόβλεψη ενιαίου κριτηρίου για τον καθορισμό τόσο της δικαιοδοσίας, όσο και του εφαρμοστέου δικαίου, τα οποία συνεπώς θα καθορίζονται αναλόγως με τον τόπο συνήθους κατοικίας τους αποβιώσαντος. Το νέο σετ κανόνων προλειαίνει ουσιαστικά το έδαφος για το ευρωπαϊκό κληρονομητήριο, με το οποίο ο ενδιαφερόμενος θα είναι σε θέση να αποδεικνύει χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις το καθεστώς του κληρονόμου ή του διαχειριστή κληρονομικής διαδοχής σε όλη την Ε.Ε.. Επιπλέον, με τις νέες ρυθμίσεις θα επιταχυνθούν σημαντικά οι διαδικασίες κληρονομικής διαδοχής και θα μειωθεί το κόστος που αυτές συνεπάγονται.

ΠΗΓΗ: http://www.lawnet.gr