12.6.12

Προτάσεις του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για το εφάπαξ

Σειρά μέτρων για τον περιορισμό των δικαιούχων του εφάπαξ, προτείνει με έγγραφό της προς τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνη Ρουπακιώτη, η διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

Σύμφωνα με την πρόταση του Ταμείου εφάπαξ στο δημόσιο θα παίρνουν μόνο όσοι έχουν πάνω από 25 χρόνια υπηρεσίας. Όσοι έχουν 12 έως 24 χρόνια υπηρεσίας να εισπράττουν έντοκα, το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβάλλει, ενώ όσοι έχουν 6 έως 12 χρόνια προϋπηρεσίας, να λαμβάνουν έντοκα το 70% των εισφορών τους. Τέλος για τους υπαλλήλους με προϋπηρεσία από 1 έως 6 έτη, να μην προβλέπεται η χορήγηση εφάπαξ.

Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας, έχει ως στόχο να περιορίσει τον αριθμό των δικαιούχων, αποκλείοντας όσους λαμβάνουν σύνταξη από άλλο Ταμείο, ώστε να αντιμετωπισθούν τα ελλείμματα του ΤΠΔΥ που υπερβαίνουν ήδη το 1,5 δισ. ευρώ.

Η πρόταση θα εξετασθεί αναγκαστικά από την επόμενη κυβέρνηση εφόσον, ο υπηρεσιακός υπουργός, που πρόκειται να παραχωρήσει την ερχόμενη Τετάρτη συνέντευξη Τύπου, δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες.

Το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργασθεί κατά το παρελθόν διάφορες λύσεις μεταξύ των οποίων, η μείωση του εφάπαξ, η αύξηση των εισφορών, η καταβολή του βοηθήματος σε δόσεις, ο συμψηφισμός με οφειλές προς στο Δημόσιο ή προς τις τράπεζες, ή κάποιος συνδυασμός.

Σε κάθε περίπτωση το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Περισσότεροι από 53.000 δικαιούχοι αναμένουν να εισπράξουν το εφάπαξ, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής υπερβαίνει τα 4 χρόνια.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ