23.4.12

ΙΚΑ: Μέχρι τις 30 Απριλίου οι αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών

Λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής σε καθεστώς ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.


Η υποχρέωση καταβολής της πρώτης δόσης είναι έως τις 31 Μαΐου. Για όσους ρυθμίζουν τις οφειλές παρατείνεται η αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι 31/12/2013. Η ρύθμιση αφορά κεφαλαιοποιημένες οφειλές μέχρι τις 31/12/2011.

Οι ασφαλισμένοι που θα υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 30/4/12, θα έχουν έκπτωση 40% στα πρόσθετα τέλη. Στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης, έως και 6 δόσεις, η έκπτωση είναι 100% και έως 10 δόσεις, 75%.

Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση και την έχουν απωλέσει.

Η διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στην προθεσμία, ενώ με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, διευκρινίζει τον τρόπο που θα γίνει για τον Οργανισμό η ρύθμιση των οφειλών.

Στην εγκύκλιο του ΟΑΕΕ επισημαίνεται προς τις υπηρεσίες του Οργανισμού, ότι έως τις 30 Απριλίου το 1ο δίμηνο του 2012 έχει καταστεί απαιτητό, και είναι υποχρεωτική η καταβολή του, για να πραγματοποιηθεί, η ένταξη του οφειλέτη στο διακανονισμό.

Ακόμη ως το τέλος Μαΐου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ενοποίηση των ασφαλιστικών κωδικών από 936 που είναι σήμερα σε 78, ενώ από την 1η Ιουνίου αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλονται στις τράπεζες και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ).