29.3.12

Π. ΤΟΜΣΕΝ: ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ


Η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει τα ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο και της κατάργησης δημόσιων οργανισμών, δήλωσε την Τετάρτη, από το Λονδίνο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν.
«Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τα ταμπού της. Έως τώρα υπάρχει ένα ταμπού για την υποχρεωτική απόλυση υπαλλήλων στο Δημόσιο, όπου θεωρείται ένας υπερστελεχωμένος τομέας. Υπάρχει ακόμα ένα ταμπού για την κατάργηση οργανισμών που δεν χρειάζονται πλέον», είπε ο Τόμσεν μιλώντας αργά χθες σε εκδήλωση του London School of Economics.


Σημείωσε πάντως ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για αυξήσεις φόρων ή οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.
Εκτίμησε τέλος ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία ή ίσως ακόμη περισσότερο για να καταστεί πλήρως ανταγωνιστική.

Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «βλέπει» η S&P

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο επικεφαλής κρατικού χρέους της Standard & Poor's, Μόριτζ Κρέμερ, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, και αυτό πιθανόν να συμπεριλαμβάνει τους δανειστές της όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πιθανόν «να υπάρχει μπροστά μας, δεν προβλέπω σήμερα πότε, άλλη μία αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους», είπε ο αξιωματούχος του διεθνούς οίκου. «Τη στιγμή εκείνη ίσως θα πρέπει να συμμετάσχουν (στην αναδιάρθρωση) οι επίσημοι πιστωτές», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Κρέμερ, η προτεραιότητα που έχουν απαιτήσει ορισμένοι πιστωτές, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθιστά δυσκολότερη τη μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας και την επιστροφή της στις αγορές ομολόγων.

Ματίας Μορς: Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τα προβλήματα

Την ίδια ώρα, πρόοδο στην Ελλάδα και καλές πιθανότητες να βγει η χώρα από την κρίση διαπιστώνει επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμη υπερβεί το πρόβλημα.
«Πιστεύω ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα μπορέσουμε να δούμε ξεκάθαρα σε ποια κατεύθυνση πηγαίνει η υπόθεση», διευκρινίζει ο Ματίας Μορς σε συνέντευξη του στη Süddeutsche Zeitung. «Θα μπορέσουμε να δούμε εάν η υπόθεση είναι σε καλό ή σε κακό δρόμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Υποστηρίζει ακόμη ότι όποιος πιστεύει ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης που εγκρίθηκε με τόσους κόπους θα λειτουργήσει αυτόματα, πλανάται. Εκτιμά δε ότι θα απαιτηθούν «πολλά και επώδυνα μέτρα ακόμη και αντοχή», προκειμένου να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ.
Ερωτηθείς τέλος εάν η Αθήνα θα μπορέσει να ξεπληρώσει τα 150 δις ευρώ που της έχουν χορηγηθεί, ο κ. Μορς απαντά ότι αυτό θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: Από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και από το εάν ο ελληνικός λαός αποδέχεται να συνεχίσει και μεσοπρόθεσμα τις θυσίες.

Πηγές: Reuters, Bloomberg, Deutsche Welle